Het is u ongetwijfeld al opgevallen dat er in de schil van appels of peren die van de bomen gevallen zijn, gaatjes zitten met een bruine rand eromheen. Die wormpjes komen niet uit de grond en ook de appels of peren die nog aan de bomen hangen kunnen dezelfde symptomen vertonen. Deze plaag wordt wormstekigheid genoemd en wordt veroorzaakt door de larven van de fruitmot. Wormstekigheid is niet iets dat zomaar voorbij gaat. Deze plaag kan 50 tot 90% van uw fruit vernietigen.

Naast appels en peren vallen de larven van de fruitmot ook walnoten, kweeperen, meidoorns en steenfruit aan (voornamelijk abrikozen).

Waar komen de larven vandaan en hoe gaan ze tewerk?

De larven komen van de fruitmot, een nachtvlinder die je bijna nooit ziet. Hoewel de toegang overal op het fruitoppervlak kan voorkomen, komen de larven bij appelen en peren vaak binnen door de kelk (oog) of de wang van de rijpende vrucht. Ze boren zichzelf vervolgens tot in de kern van de vrucht en laten een prominente ingangsopening achter met een rode kleur rond de rand. Dit gat wordt geblokkeerd met bruine uitwerpselen, terwijl de larven zich blijven voeden aan het vlees en de zaden van de vrucht.

Zodra de larve ontsnapt, kan een kleiner, niet-geblokkeerd uittredingsgat later op de vrucht worden opgemerkt. Aangevallen fruit neigt ook vroegtijdig van de bomen te vallen. Vruchten worden zelden aangevallen door meer dan één larve, maar de schade die ze aanrichten is wel heel groot.

Levenscyclus van de fruitmot

De larven van de fruitmot overwinteren in cocons. De cocons zijn te vinden in boomstammen, takken, onkruid, gras, zwerfvuil of een andere beschermde plaats in de buurt van de boom. Ze verpoppen zich in de lente en volwassenen kunt u in april zien verschijnen rond de tijd dat appelbomen in de bloei staan. De volwassen nachtvlinders paren en de vrouwtjes leggen hun eieren bij zonsondergang. Dit doen ze vooral wanneer de temperatuur gedurende twee of meer dagen 18°C of meer bereikt. De eieren, ongeveer 75 tot 100, worden op bladeren en takken gelegd. De eieren komen binnen 5 tot 12 dagen uit, afhankelijk van de temperatuur.

Pas uitgekomen larven kruipen naar de vrucht en boren zichzelf naar binnen. Vervolgens voeden de larven zichzelf binnen de vrucht tot ze volwassen zijn. Over het algemeen duurt dit 2 tot 4 weken. Volwassen larven komen uit de vrucht en verpoppen op beschermde plaatsen. Nieuwe volwassenen fruitmotten verschijnen in 8 tot 20 dagen, ergens in juni.

Een tweede generatie larven voedt zich in juli en de motten van de tweede generatie verschijnen in augustus. Een kleine derde generatie larven voedt zich in september. Sommige van de tweede generatie en alle larven van de derde generatie overwinteren in cocons.

Wat kunt u eraan doen?

Boomgaarden naast appelbakken, pallet- en kistenwinkels of onbespoten appelbomen zijn bijzonder vatbaar voor aantasting van wormstekigheid. Het verwijderen van deze bomen of zorgen voor voldoende scheiding is een belangrijk middel in culturele controle. Aangetast fruit mag ook niet in de buurt van boomgaarden worden gedumpt.

Daarnaast geven oudere fruitbomen met een ruwe schors de voorkeur aan de fruitmot, omdat ze talloze plekjes voor het verpoppen van hun larven bieden. Waar mogelijk moet losse schors dan ook verwijderd worden. Boomstammen moeten ook zo min mogelijk spleten hebben. Treft u spleten aan, dan kunt u bijvoorbeeld golfkarton rond de stam aanbrengen, om kunstmatige verpoppingsplaatsen te verschaffen. Nadien kunt u deze dan verwijderen en de larven of poppen daaronder vernietigen. Deze laatste maatregel is waarschijnlijk alleen op kleine schaal uitvoerbaar.

Natuurlijke bestrijding

Dezer dagen ligt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen aardig onder vuur en vermoedelijk denkt ook u aan het milieu. Daarom kan wormstekigheid het meest doeltreffend bestreden worden met DCM Grapho-Pheromone. De feromooncapsules en DCM Delta-Trap zijn de ideale combinatie om de fruitmot te bestrijden. De mannelijke fruitmotten worden gevangen waardoor ze niet kunnen paren. Hierdoor leggen de vrouwelijke motten minder eitjes en zien heel wat minder larven het levenslicht. Deze manier van bestrijding zorgt ervoor dat er heel wat minder schade berokkend wordt in je boomgaard of aan ander fruit dat u teelt.

Gerelateerd

In de categorie advies in de tuin hebben wij meerdere artikelen voor u klaarstaan. Heeft u deze informatie al gelezen?

  • Hoe moet ik engerlingen bestrijden?
  • Hoe bestrijd ik taxuskevers?
  • Mos in het gazon?

Vakkundig advies van specialisten

Wenst u vakkundig advies van onze specialisten neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.