De planten in uw tuin vertonen krullende bladeren. U merkt een plakkerige dauw en rond de plant bewegen meer en meer mieren. Dan is de kans groot dat u te maken hebt met bladluizen. Die laten sporen na van zogenaamde zoete honingdauw op bladeren van planten. Dat is een echte lekkernij voor bladluizen.
De planten die door bladluizen worden getroffen verzwakken en stoppen met groeien. Bladluizen herkent u aan zwarte puntjes of roetdauw op de bladeren van planten. Hoe voorkomt u een aanval van bladluizen en wat kunt u doen als je ermee te maken krijgt?

Bladluizen herkennen

Het belangrijkste om een bladluizenplaag te voorkomen of te behandelen is het herkennen van bladluizen. Soms is dat niet zo makkelijk. Ze zijn groen of zwart en zijn amper zo groot als een korreltje rijst. Bladluizen beschikken lang niet allemaal over vleugels. Ze kiezen de meest sappige stengels en-of bloemknoppen. Ziet u een opvallend grote bedrijvigheid van mieren op een plant? Dan is de kans groot dat er bladluizen op de bladeren van uw planten zitten.

Mieren zijn verzot op de suikerachtige afvalstoffen die bladluizen achterlaten. Wordt de aanval van bladluizen niet gestopt, dan verzwakken de planten, krullen hun bladeren, hangen slap en sterven af. De favoriete bloemen en planten van bladluizen zijn:

 • Dhalia’s
 • Rozen
 • Jasmijn en vooral boerenjasmijn
 • Appelbomen
 • Perzik
 • Lindebomen

Snel groeiende en zwakke planten

Zowel snel groeiende als verzwakte planten zijn de eerste slachtoffers van bladluizen.

Maar ook spontaan sterke planten ontsnappen er niet aan. Na een periode van warm en droog weer vergroot ook hun risico op een bladluizen. Dan is de kans op bladluizen veel groter dan bij regenweer.

Bladluizen voorkomen

Bladluizen kunt u op een natuurlijke manier voorkomen. Dat doet u in de eerste plaats door zoveel mogelijk verschillende struiken, planten en bloemen aan te planten. Zo trekt u veel nuttige insecten en vogels aan die insecten lusten.

Zorg daarom voor voldoende nestkastjes en een heus insectenhotel. Insecten die bladluizen viseren zijn larven van lieveheersbeestjes, lieveheersbeestjes, sluipwespen en hun larven, gaasvliegen en oorwurmen. Hou oorwurmen weg van vruchten, die peuzelen ze op. Bladluizen op een natuurlijke manier uit uw tuin houden doet u met:

 • Gezonde en sterke planten: zorg voor een gezonde en aangepaste bodemstructuur. Dat doet u met het toevoegen van organische meststoffen met niet teveel stikstof. Bewater uw planten tijdens droge perioden
 • Minder aantrekkelijke planten: hebben minder last van bladluizen. ‘Verkruimel’ droog zeewier of gesteentemeel over uw planten en begiet ze met een mengsel van water, knoflook en uien. Bladluizen houden niet van deze sterke geur

Hoe bladluizen bestrijden?

Nam u alle mogelijke voorzorgen en kon u de bladluizen toch niet uit uw tuin houden? Dan zit er niets anders op dan ze met alle mogelijke middelen te bestrijden. Dat kan op natuurlijke- en of chemische manieren. Stengels waar u bladluizen op ziet, knipt u af en doet u in het compostvat. Bespuit struiken en bomen met een niet al te sterke waterstraal en doe dit van onder naar boven. Haal larven van lieveheersbeestjes in uw tuin.

U kunt ook potjes met oorwormen in uw tuin hangen. Beiden zijn verkrijgbaar in het betere tuincentrum. Gebruik natuurlijk insecticiden en vooral bestrijdingsmiddelen met pyrethrum als hoofdingrediënt. Dit doodt alleen de luizen en is onschadelijk voor de andere insecten in je tuin. Herhaal deze behandeling na een twee weken. Probeer nooit met zelf gemaakte aftreksels van tabak of met sigaretten- en sigarenpeukjes bladluizen te bestrijden. Die doen veel meer kwaad dan goed. Ze zijn vaak giftig voor andere en nuttige insecten.

Andere doeltreffende natuurlijke middelen tegen bladluizen

 • Afrikaantjes tegen bladluizen: bladluizen kunt u natuurlijk bestrijden door insecten naar uw tuin te brengen die de bladluis bestrijden. Besloot u natuurlijke middelen in te zetten tegen bladluizen? Plant dan Afrikaantjes in uw tuin, die brengen een grote verscheidenheid aan nuttige insecten naar uw tuin. Bladluizen houden ook niet van lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook.
 • Hou mieren uit uw tuin: bladluizen uit uw tuin houden betekent ook dat mieren zo ver mogelijk van je planten weg blijven. Bladluizen zuigen het sap uit de bladeren van planten maar dat is veel te zoet. Het teveel aan bladsuikers schudden ze van zich af. Deze zogenaamde honingdauw is een lekkernij voor mieren. Bladluizen bezorgen mieren honingdauw in ruil voor bescherming

Doeltreffende bestrijding van bladluizen

Probeerde u al deze middeltjes en raakt u maar niet van bladluizen verlost? Voor een doeltreffende bestrijding van bladluizen gebruikt u bij voorkeur DCM Adali Guard
Dit natuurlijke middel zet larven van lieveheersbeestje in tegen bladluizen.

De larven van dit inheemse, tweestippelige lieveheersbeestje lijken in niets op het lieve kevertje dat we zo graag aantreffen in onze tuin. Dit soort lieveheersbeestje is verlekkerd op.. bladluizen.
Voor hun verdere ontwikkeling tot volwassen kevertje zijn ze haast uitsluitend aangewezen op het eten van bladluizen, tot zo’n 100 per dag. Niet te verwonderen dat deze lieveheersbeestjes een van de meest gebruikte vijanden van bladluizen zijn. Een niet te onderschatten voordeel van deze natuurlijke manier van bladluis bestrijding is dat ze volledig veilig zijn voor milieu, mens en huisdier.
> DCM Adali Guard kunt u bestellen in onze online webshop!

Gerelateerd

In de categorie advies in de tuin hebben wij meerdere artikelen voor u klaarstaan. Heeft u deze informatie al gelezen?

 • Ziekte in lindebomen bestrijden
 • Wormstekigheid: bestrijding van fruitmotten?
 • Gaten in bladeren door slakken in de tuin

Vakkundig advies van specialisten

Wenst u vakkundig advies van onze specialisten neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.