Grasetende insecten zoals emelten kunnen uw gazon flinke schade opleveren. Deze beestjes vreten aan de wortels en de groene delen van de grassprietjes. Hierdoor kan het gras ernstig verzwakken of doodgaan waardoor uw egale gazon ineens allerlei gele en kale plekken krijgt. Gelukkig kunt u deze ongewenste grasvreters effectief bestrijden zodat de grasmat er weer prima uitziet.

De levenscyclus

De emelt is de larve van de langpootmug. Ze hebben een grijsbruine kleur en de vorm van een koker. Ze kunnen tot wel 4 cm lang worden. Ook hebben deze larven geen duidelijke kop en geen poten.

De larven komen uit de eitjes die een vrouwtjeslangpootmug per 300 tegelijk in het gras legt. Dit gebeurt aan het eind van de zomer: tussen eind juli en begin september. In het najaar doen deze larven zich tegoed aan de wortels en de groene delen van het gras. Het eten van de groene delen boven de grond doen ze ’s nachts, terwijl ze overdag ondergronds verblijven.

Als de temperatuur ’s winters onder de vijf graden Celsius zakt, komen ze niet meer naar boven. Helaas kunnen deze beestjes goed tegen vorst dus overleven ze bijna allemaal de winter. In het voorjaar komen ze opnieuw boven de grond en kunnen ook dan weer schade aanrichten. Aan het begin van de zomer verpoppen ze zich en worden zelf een langpootmug.

Schade

De larven vreten dus aan de grasplantjes in uw gazon. Hierdoor zal het gras of delen daarvan afsterven en zijn er gele en bruine plekken in het gazon te zien. Deze plekken worden steeds groter omdat ze steeds opzoek gaan naar nieuw gras. Ook andere groene planten, in bijvoorbeeld uw moestuin, kunnen door dit ongedierte het loodje leggen.

Deze emelten worden opgegeten door verschillende vogels. Dit klinkt als een goede natuurlijke bestrijding van het ongedierte, maar de vogels zelf richten ook schade aan. Om bij de larven te kunnen, trekken ze hele graszoden uit de grond. Na de komst van een zwerm vogels is het gazon dus beschadigd.

 

Aanwezigheid vaststellen

Alvorens u de dieren kunt bestrijden, moet u wel weten dat zij de oorzaak zijn van de bruine vlekken in uw gazon. U kunt kijken of er veel langpootmuggen of vogels op het gazon zitten. Als die er zijn, weet u bijna zeker dat u een emeltenplaag hebt.

Een andere mogelijkheid is om ’s avonds het gras bij een bruine plek overvloedig te besproeien. Door al dat vocht komen de larven ’s nachts naar boven. Vervolgens legt u er een zwart stuk plastic overheen zodat ze ’s ochtends het licht niet waarnemen en zodoende boven de grond blijven zitten. Als er ’s ochtends emelten op het plastic zitten, weet u zeker dat deze larven de oorzaak zijn van de bruine vlekken op uw gazon.

Chemisch bestrijden

Om dit ongedierte te doden kan gebruikt worden gemaakt van het middel ‘Merit Turf’.

Dit middel verlamt en doodt de larve als deze indirect in contact komt met het gif. Het handige aan dit middel is dat het ook in het gras trekt, waardoor de larve ook bij het eten van het gras het gif binnenkrijgt.
Echter, het gevaar is dat het gif in de voedselpiramide terecht komt. Als het gras of de larve door bijvoorbeeld een vogel wordt gegeten kan deze ook het loodje leggen. Dit middel mag dan ook enkel door iemand met een spuitlicentie gebruikt worden.

‘Pychlorex’ is een ander chemisch bestrijdingsmiddel dat wel voor de consument beschikbaar is. Dit middel bestaat uit korrels die u over het gazon kunt strooien. Vervolgens kan door besproeiing de substantie in de grond trekken zodat de larven in contact komen met het gif en overlijden.

Biologisch bestrijden

Deze kokervormige dieren zijn ook goed te bestrijden door te zorgen voor veel natuurlijke vijanden. Aaltjes zijn deze natuurlijke vijand en dringen via lichaamsopeningen de larve binnen. Ze infecteren vervolgens de larve met een bacterie die ze zelf uitscheiden. Hierdoor sterft de larve af en kunnen zij zich voeden met zijn inhoud. Als ze die hebben opgegeten, gaan ze opzoek naar de overige larven en eten die ook op.

Door bestrijding met aaltjes kun je een emeltenplaag dus snel en milieuvriendelijk oplossen. Deze aaltjes heten Steinernema carpocapsae en kun je kopen bij het tuincentrum onder merknamen zoals: ‘DCM Feltiguard’ of ‘Ecostyle Aaltjes’.

 

Wanneer bestrijden

Je kunt dit ongedierte niet het hele jaar rond bestrijden. ’s Zomers is de larve een langpootmug geworden en ’s winters zit het beestje diep onder de grond. Eigenlijk werken zowel de biologische als ook de chemische bestrijdingsmiddelen alleen als de temperatuur boven de 10 graden Celsius uitkomt.

De beestjes komen dan naar boven waardoor bestrijding effectief is. Uiteindelijk zijn de beste maanden om de emelt de bestrijden in april, mei, juni, oktober en november.

Gazon herstellen

Door de larven, en door de vogels die de larven willen eten, kan het gazon flink beschadigd raken. Nadat de emeltenplaag met succes is bestreden, is het natuurlijk fijn als het gazon zo snel mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld is. De graszoden die er door vogels zijn uitgetrokken kunt u vervangen met nieuwe graszoden.

Als u direct een perfect gazon wilt, is het een optie om door een gespecialiseerd bedrijf een compleet nieuw gazon te laten leggen. Een andere mogelijkheid (die iets meer geduld vergt) is het opnieuw inzaaien van de bruine en kale plekken op uw gazon. Het duurt dan vijf tot zes weken voordat u deze plekken weer kunt betreden.

DCM Felti- Guard

GreenSales is leverancier van DCM Felti-Guard. Dit is een insectenbestrijder die de grasetende emelten bestrijd. Het bestaat uit aaltjes (levende organismen) die niet zichtbaar zijn met het oog. Ze vallen de gastheer (de emelten) aan en zorgen ervoor dat de emelt uitgeroeid wordt. Het is een effectieve en milieuvriendelijke manier om beschadiging aan uw gazon tegen te gaan.

Gerelateerd

In de categorie advies in de tuin hebben wij meerdere artikelen voor u klaarstaan. Heeft u deze informatie al gelezen?

  • Wat is het ploffen van bomen?
  • Ziekten in lindebomen bestrijden
  • Slechte inworteling graszoden?

Vakkundig advies van specialisten

Wenst u vakkundig advies van onze specialisten neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.