Engerlingen hebben veel gemeen met hun naam. Ze zien er niet alleen eng uit, maar deze diertjes kunnen ook behoorlijke schade aanrichten aan uw gazon. Een engerling is een verzamelnaam voor de larve van verschillende soorten kevers. De meest bekende kevers die engerlingen voortbrengen zijn meikevers, rozenkevers, neushoornkever en de junikever. De larven hebben een zeer kenmerkend uiterlijk. Het lijf van deze larve is gekruld in een C-vorm, en daarbij hebben ze een zakvormig en dik achterlijf. De engerling heeft een geel of witachtige kleur met een harde oranje kop.

Wat is de levenswijze van een engerling?

Opvallend is dat deze larve zich nooit boven de grond bevindt, en dat het jaren kan duren voordat ze zich tot een kever ontwikkelen. De ontwikkeling is tevens sterk afhankelijk van het klimaat.

Zo hebben deze diertjes in Europa ongeveer 1 tot 2 jaar nodig om tot een kever uit te kunnen groeien, en in koudere gebieden zelfs tot 5 jaar. Wanneer ze eenmaal ontpopt zijn tot een kever, wurmen ze zich een weg naar boven en leven ze bovengronds verder. De levensduur van de kever is dan niet meer zo lang, want meestal sterven ze na ongeveer 3 weken. Het vrouwtje heeft overigens wel haar eitjes gelegd waardoor de cyclus van de engerling weer opnieuw begint.

Welke problemen veroorzaken engerlingen?

Deze veelvraten kunnen voor behoorlijk wat problemen zorgen waar u niet op zit te wachten. Zeker als u in het bezit bent van een mooi gazon dan kan de aanwezigheid van engerlingen voor grote ergernis zorgen. Vaak is het zo dat op het moment dat u ontdekt dat er engerlingen aanwezig zijn onder uw grasmat, de schade al is aangedaan.

Deze vraatzuchtige larven eten namelijk de wortels van het gras weg. Hierdoor kan de grasmat geen voeding meer opnemen waardoor het uiteindelijk af zal sterven. Toch is het zo dat de schade door de engerlingen zelf soms nog redelijk beperkt kan blijven.

 

Hoe kan ik zien of ik engerlingen in mijn gazon heb?

Heeft u wel eens een grasmat of een gazon gezien waarbij het lijkt alsof er met een ploeg overheen is gereden? Grote kans dat dit de oorzaak is van vogels die op jacht zijn naar engerlingen. Een vogel is dol op deze grote larven, en dan met name de grote soorten zoals eksters, kraaien en zelfs reigers.

Het probleem is dat als deze vogelsoorten eenmaal weten dat er engerlingen onder uw gazon zitten, ze met grote aantallen uw complete gazon omspitten. Dit geeft uiteraard veel meer schade dan dat een engerling alleen toe kan brengen. Het is dus belangrijk dat u tijdig kan herkennen of u engerlingen onder uw gazon heeft zitten. Dit kunt u doen door regelmatig te controleren of de grasmat lelijke bruine plekken vertoont. Ook moet u testen of het gras makkelijk losgetrokken kan worden van de grond.

In welke periode kan ik engerlingen verwachten onder mijn gazon?

De kevers komen in het voorjaar tevoorschijn wanneer de temperatuur oploopt. Dit gebeurd in de maanden april of juni. Dit is ook afhankelijk van de weersomstandigheden.

De eerste levensbehoefte van de kever is om voldoende voedsel te vinden dat ze kunnen eten. Kevers voeden zich vooral met fruit. Pas als ze voldoende hebben gegeten en de temperatuur gunstig is, zullen de kevers zich voortplanten en eieren leggen. Dit doen ze in uw gazon.

Uit deze eieren worden na 4-6 weken de engerlingen geboren. De engerlingen kruipen direct onder de grond en zullen zich daar tegoed doen aan de wortels van uw grasmat of gazon. Toch is het niet zo dat u het gehele jaar door last heeft van de schade die deze diertjes aanbrengen. Als de temperatuur namelijk kouder wordt, kruipt de engerling dieper onder de grond om daar te overwinteren. In deze periode eet de engerling niet.

DCM-Heteriguard

Tegenwoordig zijn er veel chemische bestrijdingsmiddelen op de markt. Buiten het feit om dat uw gazon hiermee ook wordt aangetast, is het ook nog eens slecht voor het milieu. Een goede oplossing om engerlingen te bestrijden is het gebruik van levende organismen. Met DCM Heteri-Guard worden, door middel van het inzetten van kleine wormpjes, engerlingen in uw gazon bestreden en voorkomen. Deze aaltjes worden ook wel Nematoden genoemd.

Ze zullen opzoek gaan naar voedsel in uw gazon, en dringen zo de vijand binnen om deze uit te schakelen. De engerling wordt gedood door een bacterie die door de aaltjes wordt meegedragen. Eenmaal binnen zullen deze wormpjes zich tegoed doen aan de inhoud van de engerling en zullen zich hier ook voortplanten en dus vermenigvuldigen.
Deze insectenparasiterende aaltjes zijn minuscule wormpjes die kunnen ingezet worden ter bestrijding van engerlingen in gazon. De aaltjes gaan actief op zoek naar hun prooi en treden hun gastheer binnen via natuurlijke openingen.

Gerelateerd

In de categorie advies in de tuin hebben wij meerdere artikelen voor u klaarstaan. Heeft u deze informatie al gelezen?

  • Hoe moet ik taxuskevers en zijn larven bestrijden?
  • Inrichting bijentuin: beplanting
  • Ziekte in lindebomen bestrijden

Vakkundig advies van specialisten

Wenst u vakkundig advies van onze specialisten neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.