Mos in het gazon verstoort de aanblik van het gazon waar u zo trots op bent. In dit artikel gaan wij in op de oorzaak van mos op het gazon en leggen wij uit hoe u mosvorming voorkomt.

Oorzaak van mosvorming

Mos in de tuin heeft verschillende oorzaken. Wij hebben ze voor u op een rij gezet:

  • Schaduw in de tuin

Gras heeft zon nodig om te groeien. Heeft u te veel schaduwplekken in de tuin dan krijgt mos de kans om zich in uw gazon te nestelen.

  • Het gras te kort gemaaid

Maait u het gras in de laatste maanden van het seizoen te kort dan ontstaat er kale plekken in het gazon. Doordat het gazon geen tijd heeft om aan te sterken groeit er mos op de kale plekken.

  • Zuurtegraad van het gazon

Is de grond waarop uw gras groeit te zuur dan ontstaat er mosvorming. Het gazon heeft een bepaalde zuurtegraad nodig. Maar wordt dit te veel dan nestelt mos zich in uw gazon.

Mos in het gazon bestrijden

Mos kunt u preventief op twee manier bestrijden. Allereerst strooit u kalk en vervolgens zorgt u voor goede bemesting. Tussen het kalk strooien en de bemesting zit een periode van pakweg 2 tot 6 weken.

Kalk strooien

Door kalk te strooien gaat de zuurtegraad van het gazon omhoog. Deze kalk zorgt ervoor dat het gras de voedingsstoffen uit de bodem vlotter opneemt.

Wij werken samen met twee erkende leveranciers namelijk:

  • DCM
  • Ecostyle

Bemesten met DCM Gazon Pur

bemest het gazon vervolgens met DCM Gazon Pur. Dit is een organische meststof waamee u een sterke en goed gesloten grasmat creëert. Hiermee is het gras beter bestand tegen droogte. Ook is het gazon beter bestand tegen betreding.

Indirect pakt u met de bemesting ook mosvorming aan. In de DCM Gazon Pur zit kalium wat ervoor zorgt dat er minder sprake is van mos.

Een schitterend groen gazon

Na een aantal dagen zult u zien dat het mos verkleurt en afsterft. Na een week of 2 á 3 verwijdert u het losgelaten mos door te verticuteren. DCM Gazon Pur heeft een actief werking van plusminus 100 dagen. Hierna dient u het opnieuw te bemesten.

Wanneer mest en kalk voor gazon met mosvorming

Hieronder vindt u een tijdschema met de juiste moment voor bemesting en het strooien van kalk in de tuin.

Zuurtegraad

Oktober – April
DCM Groen-Kalk
1 – 1,5 kg per 10 m2

Bemesting

Maart-Mei
DCM Gazon Pur
0,5 – 1 kg per 10 m2
Juni-Juli
DCM Gazonmeststof
September-Oktober
DCM Gazon Pur
0,5 kg per 10 m2

Ecostyle Myco-Gazon

Ecostyle Myco-Gazon is een 100% natuurlijke meststof voor een diepgroen en mosvrij gazon. De voedingsstoffen komen snel vrij en hebben een werkingsduur van circa 4 maanden. Myco-Gazon is verrijkt met micro-organismen voor een luchtige, gezonde bodem met een opvallend dichte grasmat. De wortels van het gras zullen breder uit en dieper weg groeien en de Mycorrhizae-schimmel vergroot het worteloppervlak van het gazon tot 9x.

Bemesting bij zandgrond

1e bemesting:
maart t/m mei
2e bemesting:
juni t/m juli
3e bemesting:
augustus t/m september

Bemesting bij kleigrond

1e bemesting:
 maart t/m juni
2e bemesting:
 juli t/m september

Bestellen DCM GazonPur of EcoStyle Myco-Gazon

Hoveniers en tuincentra bestellen bemestingsproducten in de webshop van GreenSales.

Direct naar de webshop

Verwante informatie

Inhoudelijke vragen

Heeft u inhoudelijke vragen? Ons team met groenexperts staat voor klaar om u te helpen. Neem direct contact op.