Lindebladwesp en lindebladluis zijn twee veelvoorkomende ziekten die voorkomen in lindebomen. In dit artikel vindt u informatie over het voorkomen van ziekten en het bestrijden van deze ziekten. GreenSales is leverancier van bomen en planten voor hoveniers en groencentra.

Linde of Tilia

De Linde of Tilia is een boom uit het geslacht van de kaasjeskruidfamilie. In totaal zijn er pakweg 25 soorten te verdelen in dit geslacht. In de Benelux komen ongeveer 6-7 soorten lindebomen voor. Zoals genoemd kunnen lindebomen gevoelig zijn voor ziekten. De meest bekende ziekten zijn:

  • Lindebladwesp
  • Lindebladluis
  • Lindespintmijt

Bruin blad, afvallende bladeren: Lindebladwesp

De lindebladwesp is een wesp die in het voorjaar haar eitjes aan de onderkant van het blad van de Linde plaatst. Na pakweg twee weken komen de eitjes en op dat moment eten de larven het bladmoes weg van de onderkant van het blad. Gevolg is dat de bladeren in eerste instantie bruin verkleuren en daarna krullen en van de boom vallen. De lindebladwesp heeft twee cyclussen per jaar. Het betekent dat dit proces zich in mei en in augustus voordoet.

Hoe ziet de lindebladwesp eruit

U herkent de lindebladwesp aan zwart met geel achterlijf. Het beestje is 7 tot 8 mm lang.

Bestrijding Lindebladwesp

Het is raadzaam de lindeboom eind mei alvast 1 keer behandeld te hebben tegen Lindebladwesp. Herhaalt u dit vervolgens structureel dan voorkomt u de grootste problemen.


Lindebladluis: zwart verkleurende bladeren en plakkerige vloeistof

Lindebladluis is een bekende en veel voorkomende ziekte. Met name auto eigenaren die lindebomen in de straat of bij huis hebben zullen instemmend knikken bij de vraag of dit overlast oplevert. De uitstoot van plakkerige vloeistof maakt dat auto’s elke dag gewassen kunnen worden.

Wat is lindebladluis?

De lindebladluis is een luis die zich als eitje in de lindeboom nestelt. In het voorjaar komt het eitje uit en worden er vrouwelijke luizen geboren. Is dit proces in gang gezet dan kan de uitbreiding van het luizenvolk razendsnel verlopen. Dit hangt af van de mate van droogte en de temperatuur.

Waarom zorgt de lindebladluis voor overlast?

Om te overleven prikt de lindebladluis een gat aan de onderkant van het blad. Met hun snuit trekken ze het vocht uit de bladeren. De luis heeft voor overleving met name de suikers uit het bladvocht nodig. Hebben ze echter te veel in hun kleine lijf dan scheiden ze de suikers weer uit. Visueel gezien betekent dit dat een luis enerzijds het vocht naar binnenzuigt en anderzijds dit direct uitscheidt door een druppel die ontstaat aan het achterlijf. Deze zoete substantie noemen we honingdauw. Gevolg van honingdauw is dat de boom en alles wat in de buurt staat plakkerig wordt.

Zwarte verkleuring lindeboom

Bovenop de plakkerige substantie die ontstaat meldt zich de roetdauwschimmel. Deze schimmel zorgt ervoor dat de plakkerige substantie zwart kleurt.

Voorkomen lindebladluis

Zorg dat u de luizen tijdig behandelt. Hiermee voorkomt u roetdauw en de plakkerige uitstoot van honingdauw.


Lindespintmijt: geelbruine bladeren

Lindespintmijt herkent u doordat bladeren een geelbruinige kleur krijgen waarna ze verdrogen en van de boom vallen. Lindespintmijt leidt dus tot bladuitval en op lange termijn tot een vermindering van de conditie van de boom.

Waar komt lindespintmijt vandaag?

De mijten overleven de winter aan de voet van de boom. In het voorjaar komen de mijten tot leven. Ze maken hierbij een fijn spinsel onder de bladeren van de boom. Het blad gaat hier uiteindelijk aan ten onder. Eerst wordt het geelbruin waarna het uitdroogt en van de boom valt. Doorgaans verspreidt het spinsel van zich onder naar boven in de lindeboom.


Algemeen advies mbt lindebomen

Een lindeboom heeft minder last van ziekten wanneer hij de juiste maat boomspiegel heeft, niet te nat staat en niet te diep geplant wordt. Daar komt bij dat de ervaring leert dat bomen minder gevoelig worden voor ziektes wanneer ze langer op dezelfde plek staan. Het verplanten van de boom levert toch dusdanig veel stress op dat ziektes eerder vat krijgen op de boom.

Alternatief voor de Hollandse Linde

Een goed alternatief voor de Hollandse Linde is de Tilia Tomentosa of de Tilia X Euchlora. Deze zijn beide minder gevoelig voor bladluis en bladwespen.

Bestellen lindebomen

U bestelt lindebomen bij GreenSales. Wij leveren deze plant in de aantallen die u wenst. Of u er nu 1 of 100 wilt, wij staan voor u klaar.

Bestellen Lindebomen

Als hovenier, groenvoorziener of tuincentrum bestelt u eenvoudig de lindebomen via GreenSales. U heeft twee opties tot aankoop:

  • Onze groene showroom: u komt langs in onze groene showroom waar u honderden planten en bomen vindt. U bestelt de gewenste planten ter plekke. Vervolgens neemt u deze mee of u laat deze afleveren op locatie.
  • Bestellen via onze webshop: u bestelt de beplanting via onze webshop. De beplanting wordt binnen vijf werkdagen bij u op locatie geleverd.

Particulier meenemen naar de showroom

Wist u dat u als groenvoorziener de particulier mee kunt nemen naar onze groene showroom. U leidt de particulier rond op het terrein zodat hij/zij zelf ervaart en proeft welke planten er in de tuin moeten komen.

Review van onze klanten

Hoveniersbedrijf Wijnja vertelt hoe hij de samenwerking met GreenSales ervaart.

Vakkundig advies van specialisten

Wenst u vakkundig advies van onze specialisten neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.