Meidoorn of meidoornhaag (Crataegus of Crataegus monogyna)

De meidoorn of meidoornhaag (Crataegus of Crataegus monogyna) bestellen? GreenSales levert beplanting aan hoveniers en groencentra.

Boom of haag

De meidoorn, ook wel Crataegus genoemd, is een geslacht uit de rozenfamilie. De rozenfamilie is een hele grote familie dat bestaat uit tweezaadlobbige planten die te vinden zijn in 3000-4000 soorten in 100-120 verschillende soorten. De meidoorn is een struik die in Europa, Noord- Amerika, Azië en in het noorden van Afrika voorkomen. Sommige soorten meidoorn komen ook als een boom of als een haag voor.

De meidoorn als haagplant

Als haagplant heeft de meidoorn een aantal interessante eigenschappen. De Latijnse naam voor de meidoornhaag is Crataegus Monogyna.

  • Het is een snelle groeier. Hij is niet veeleisend als het gaat om de vochtigheid en de vruchtbaarheid van de bodem.
  • De meidoorn als haagplant loopt half maart uit en binnen korte tijd heeft de haag een frisse groene kleur.
  • Daarnaast is het een goede bescherming voor de vogels omdat het dichte hout met de vele doorn een goede bescherming bieden. Veel vogels kiezen daarom voor een nest in de meidoornhaag.

Kenmerken van de meidoorn

De meidoorn heeft verschillende kenmerken waaraan u de plant kunt herkennen. Er zijn twee soorten meidoorns.

  • De eenstijlige meidoorn
  • De tweestijlige meidoorn

De eenstijlige meidoorn

De eenstijlige meidoorn is terug te vinden langs rivieren en duinen. De bladeren zijn diep ingesneden en hebben een glanzende frisgroene kleur. Ze komen naar voren in de maanden mei en april en bloeien kort daarna met witte bloemtuiltjes.

De tweestijlige meidoorn

De tweestijlige meidoorn hebben minder diep ingesneden blad. Hij kenmerkt zich omdat hij twee weken eerder bloeit dan de eenstijlige. De eenstijlige meidoorn heeft ten opzichte van de eenstijlige een aangename kleur. De tweestijlige meidoorn vinden we nog terug in de Achterhoek, Twente, Noord- Brabent en Drenthe.

Het snoeien van de meidoorn

In elk seizoen is het de taak om de meidoorn op een andere manier bij te houden.

De zomer

In de zomer doe je er goed aan de meidoorn bij te houden door de lage zijtakken weg te halen.

De winter

In de winter is het tijd om de kroon van de meidoorn te corrigeren en te begeleiden. Het uitdunnen van de kroon kan helpen om wat meer licht in te brengen. Snoei nooit als het vriest.

Het snoeien in juni en september

Het kan zijn dat u de meidoorn tot een haag wilt snoeien. Dit kunt u het beste doen in juni. In september snoeien om de meidoorn strakker de winter in te laten gaan is geen probleem. Houd er wel rekening mee dat het bloemen gaat kosten in het voorjaar.

Kant en klaar hagen bestellen

Een kant en klaar haag is een ideale oplossing voor klanten die direct resultaat willen zien in de tuin. Binnen een dag is het mogelijk de kant en klaar haag te plaatsen. Aan het eind van de dag staat er een complete haag en is privacy direct gewaarborgd.

Bestelling en levering

U bestelt bij GreenSales zowel online als fysiek.

Bestelling via de webshop

In onze webshop vindt u een uitgebreid assortiment met planten en bomen. Vanuit uw luie stoel stelt u het beplantingsplan samen en bestelt u de planten die hierin passen. De beplanting wordt in heel Nederland geleverd op de locatie die u wenst.

Kom langs in onze groene showroom

Neem de tijd voor een ontdekkingstocht in de 60.000 vierkante meter grote groenwereld van GreenSales. Iedereen die zich professioneel bezighoudt met groen kan hier alle benodigdheden, beplanting, bomen en inspiratie vinden.

Gerelateerde informatie

  • Reviews van klanten over Greensales
  • Verkoop exclusieve beplanting
  • Verwante artikelen vindt u in onze vakwinkel