Olijfboom of Olea Europaea

De olijfboom, of Olea Europaea, behoort tot de categorie mediterrane beplanting. De boom groeit in subtropische gebieden. Bijzonder aan olijfbomen is dat ze eeuwenoud kunnen worden en daarbij een steeds dikkere stam krijgen. Als olijfbomen bloeien dan krijgen ze crème witte bloemen en daarna olijven. Van de vele soorten olijfbomen kunnen enkele ook in Nederland overleven. Dit zijn olijfbomen die al een aantal jaren oud zijn en die bestand zijn tegen vorst. Deze Olea Europaea worden naar Nederland geëxporteerd en door ons verkocht. GreenSales verzorgt de levering van beplanting en bomen aan hoveniers en groencentra.

De groei van een olijfboom

De olijfboom blijft altijd groen. Hij zal gaan bloeien als de temperatuur in de winter laag is en de zon in het voorjaar flink gaat schijnen. Dan verschijnen er in mei of begin juni crème witte bloemen. Bij een zomer met een hoge temperatuur en een zomer die lang aanhoudt, kunnen de bloemen plaats maken voor olijven Dat gebeurd pas als de boom minimaal vijf jaar oud is. Het hangt dus sterk af van de weersomstandigheden of uw olijfboom gaat bloeien en of hij vruchten krijgt. Daarnaast moet u de plant op de juiste manier behandelen.

 • Vermeng de tuingrond met compost of kleikorrels. Zo maakt u de grond luchtiger.
 • Plant de olijfboom in olijfbomensubstaat potgrond als u ze in een pot plant.
 • Zorg voor een gat onderin de pot en stop onderin de pot hydrokorrels. Zo zorgt u ervoor dat het overtollige water gemakkelijker weg kan lopen.
 • Geef de olijfboom twee tot drie keer per week water. De bodem moet 75% droog zijn voordat u de boom opnieuw water geeft. Voelt de aarde extreem droog aan? Geef dan uitgebreid water. Na een vorstperiode heeft de water extra water nodig.
 • Snoei de toppen van de langste takken, bij voorkeur in het voorjaar, maar laat ze wel minstens 20 centimeter lang. Zo krijgt u een volle boom en bevordert u de groei van de boom.
 • Pak bij extreme vorst de boom tijdelijk in met vliesdoek en een lichtslang of warmtekabel.
 • Dek bij een natte winter de kluit van de olijfboom af met bijvoorbeeld een plank of stukje plastic.
 • Zet de olijfboom bij vorst binnen als u hem in een pot heeft geplant.

Waar in de tuin groeit een olijfboom het best?

Een olijfboom heeft veel zon nodig. Plant een olijfboom bij voorkeur in een pot, zodat u hem bij vorst binnen kunt halen.

U kunt de plant echter ook de in tuin planten. Dan plant u de olijfboom in een diepe, voedzame grond. Het best is een kleihoudende bodem. De grond moet niet te nat zijn, maar ook niet te droog. Ook binnen kan een olijfboom worden geplaatst. Kies dan voor een plek direct in het daglicht.

Bemesting van de olijfboom

Plant u de olijfboom in de volle grond? Dan moet u de boom bemesten. Dat doet u vanaf het moment dat de olijfboom witte bloempjes krijgt. Elke maand geeft u de olijfboom gedroogde koemestkorrels of korrelkunstmest. Na oktober is dit niet meer nodig.

Ziekten en plagen van de olijfboom

In een olijfboom kan blad- of schildluis optreden. In dat geval kunt u bij uw tuincentrum een middel aanschaffen om de boom te behandelen. Gaan olijfbladeren krullen? Dan wijst dit op teveel vocht. Worden de bladeren geel of vallen ze af? Dan krijgt de boom te weinig water.

Olijfbomen bij GreenSales

GreenSales heeft vele bomen in zijn assortiment, zo ook de olijfboom.

Bestelling en levering

U bestelt bij GreenSales zowel online als fysiek.

Bestelling via de webshop

In onze webshop vindt u een uitgebreid assortiment met planten en bomen. Vanuit uw luie stoel stelt u het beplantingsplan samen en bestelt u de planten die hierin passen. De beplanting wordt in heel Nederland geleverd op de locatie die u wenst.

Kom langs in onze groene showroom

Neem de tijd voor een ontdekkingstocht in de 60.000 vierkante meter grote groenwereld van GreenSales. Iedereen die zich professioneel bezighoudt met groen kan hier alle benodigdheden, beplanting, bomen en inspiratie vinden.

Gerelateerde informatie

 • Reviews van klanten over Greensales
 • Andere mediterrane planten
 • Verwante artikelen vindt u in onze vakwinkel