Hulst – Ilex Nelly R. Stevens

Deze hulstsoort valt in de categorie exclusieve beplanting en is een van de meest aantrekkelijke van alle Hollies! De plant groeit krachtig en snel in een brede piramidale, boomachtige vorm. Verder heeft de Ilex Nelly R. Stevens een dichte vertakking en zijn de leerachtige bladeren glanzend, donkergroen van kleur. De hulst produceert grote, heldere oranjerode bessen zonder mannelijke aanwezigheid.

Wilt u grotere bessen?

Plant de Nelly R. Stevens dan met een mannelijke Chinese hulst (Ilex cornuta). De hulst is geclassificeerd als een groenblijvende plant. 

Op welke plaatsen in de tuin voelt de Ilex Nelly R. Stevens zich thuis?

De Ilex Nelly R. Stevens groeit in organisch rijke, enigszins zure, mediumvochtige, goed doorlatende bodems in de volle zon tot halfschaduw. Nelly R. Stevens is een prachtige boom tijdens de winter, zowel binnen als buiten. Takken kunnen worden gesnoeid en gebruikt worden als feestdecoratie. Of geniet gewoon van de altijd groene bladeren en rode bessen in het winterlandschap van uw tuin.

Voordat u er een koopt, bepaal eerst de functie ervan in uw tuin. De Ilex Nelly R. Stevens wordt verkocht in zowel boomvorm (met een enkele stam) of als struikvorm (met meerdere stammen aan de basis). In de tuin kunt u bijvoorbeeld de hulst in lijn zetten voor een duurzaam wintergroen windscherm. Door de dichte vertakking is de hulst ideaal als een veiligheidsbarrière of privacyscherm. 

Groei en verzorging

Wanneer een Nelly R. Stevens bruin begint te worden, wordt de oorzaak vaak ten onrechte gediagnosticeerd als de behoefte aan meer water. Het tegenovergestelde kan echter waar zijn. Vermijd dus zware en natte grond. De hulst tolereert geen overmatig natte bodems en grond die geen verse lucht doorlaat. Het komt erop neer dat de hulst zal verdrinken of stikken als er niet genoeg lucht de wortels kan bereiken.

Hierdoor kan de plant last hebben van schimmelziekten die de wortels doet rotten. Water vooral diep en regelmatig tijdens het eerste groeiseizoen om een uitgebreid wortelstelsel op te zetten. Eens de wortels gevestigd zijn, verdraagt de hulst milde droogte. Snoei jaarlijks om vorm te geven aan uw boom, struik of natuurlijk scherm. Wij verkopen niet aan particulieren, maar als hovenier of groenleverancier kunt onze showterreinen in Balk en Noordscheschut (60.000 vierkante meter) bezoeken om een idee te krijgen van deze exclusieve beplanting. 

Bemesting

Het is aangeraden om de hulst in de lente en herfst te voeden: 

 • Verspreid elke lente 2,5 tot 5cm compost onder de plant. Verleng de compost tot de druppellijn van de hulst, wat een denkbeeldige lijn is waar waterdruppels uit de buitenste takken van de plant vallen.
 • Breng in de herfst een op zuur gebaseerde meststof aan, geformuleerd voor groenblijvende planten, volgens de instructies op het etiket.
 • Voeg 5 tot 7cm compost toe na het aanbrengen van de meststof in de herfst.
 • Opteer voor een organische compost in de lente en herfst, zoals droge, gehakte bladeren of fijne schors. Deze voegt voedingsstoffen aan de grond toe, zorgt voor een gelijkmatige bodemtemperatuur en helpt onkruid tegen te gaan.

Ziekten en problemen

De Nelly R. Stevens deelt dezelfde kwetsbaarheid voor kankers, schimmels en wortelrot als een van de moederplanten, de Engelse hulst. Preventie is de enige manier waarop u deze ziekten kunt voorkomen. Plant de hulst daarom in goed doorlatende grond, zodat de kluit ervan meer aan de oppervlakte staat in plaats van begraven onder de grond. Het planten in een verhoogd bed is een geschikte optie om goede drainage te bieden.

U vermijdt ook beter verwondingen van de romp en de wortels met maaiers en draadsnoeischaren. Open wonden laten schimmelpathogenen toe om de plant binnen te dringen. Potentiële insectenproblemen zijn onder andere mijnwerkers (blaasmijnen), spinnen en witte vlieg. Mogelijke ziekteproblemen zijn bladvlekken, bladrot, teervlekken en echte meeldauw ( of witziekte). De Ilex Nelly R. Stevens is ook vatbaar voor bladschurft en chlorose (vergeling van bladeren in gronden met een hoge pH).

Onze webshop

In onze webshop vindt u een uitgebreid assortiment met planten en bomen. Vanuit uw luie stoel stelt u het beplantingsplan samen en bestelt u de planten die hierin passen. De beplanting wordt in heel Nederland geleverd op de locatie die u wenst.

Om deze redenen kiest u voor GreenSales

 • 60.000 vierkante meter showroom  (een ware beleving)
 • Goed bereikbaar  (gevestigd in Noordscheschut en Balk)
 • Bestellen via de webshop  (rustig uw beplantingsplan uitwerken)
 • Levering beplanting op locatie  (de locatie die u wenst)
 • Levering door heel Nederland  (in alle provincies)
 • Levering van 1 tot duizenden planten  (uitstekende service)
 • Alle planten voorzien van consumentenprijzen  (als hovenier levert u topservice aan de consument)
 • Bestelde planten binnen vijf werkdagen op locatie geleverd
 • Samenwerking met meer dan 100 streng geselecteerde kwekers (wij garanderen kwaliteit)
 • Productomschrijving incl. foto, kenmerk en Nederlandse naam per plant

Gerelateerde informatie

Naast exclusieve beplanting leveren wij:

 • graszoden
 • kant en klaar hagen
 • beplanting