Magnolia grandiflora gallissoniensis – Beverboom, tulpenboom

De Magnolia grandiflora Gallissoniensis – oftewel de beverboom – is een boomsoort uit de tulpenboomfamilie en kan maar liefst dertig meter hoog worden! Wat de naam betekent, hoe de populaire boom eruit ziet en hoe u deze verzorgt, leest u hier. 

Algemene kennis

Al in 1759 beschreef Linnaeus de groenblijvende Magnolia grandiflora in zijn boek en gaf het een Latijns naam. ‘Grandis’ betekent groot, terwijl ‘Flor’ staat voor bloem: de heerlijk geurende bloemen van de boom zijn zeer groot. 

Hoe warmer de zomer, hoe meer bloemen. Deze bloemen verschijnen echter niet elke zomer en het kan lang duren, voordat de eerste bloem verschijnt. Ze lijken opvallend veel op tulpen, waardoor de boom ook wel eens de tulpenboom wordt genoemd. De bloemen worden zo’n twintig tot dertig centimeter groot, zijn wit en verspreiden een zoete geur. 

Ook de groenblijvende bladeren vallen op. De onderkant van deze bladeren lijkt bedekt met een roestbruine, viltachtige laag, terwijl het blad aan de bovenzijde donkergroen is en een glanzende laag heeft. 

In ons Nederlands klimaat kan de boom tot wel dertig meter hoog worden. Met een breedte van twaalf tot vijftien meter, kunt u niet naast de beverboom kijken. Het kan natuurlijk wel lang duren, vooraleer de boom daadwerkelijk zo groot en breed is. Gelukkig heeft de Magnolia grandiflora met onze soms strenge winters weinig moeite, hoewel hij wel blad kan verliezen. Deze groeit in de zomer weer aan. 

Het kiezen van de juiste plek

In een te natte grond zullen de wortels van de Magnolia rotten of bevriezen. Ze groeien namelijk zowel oppervlakkig als diepgaand. Daarom wordt de boom ook niet graag verplaatst. Zorg dus dat u nagaat of de Magnolia op de juiste plek staat, zelfs wanneer hij verder zou groeien. 

We geven graag nog een aantal extra tips mee, voor de optimale plaatsing van uw nieuwe boom. 

 • De boom staat niet graag in de wind: zorg dus een beschutte plek, liefst in de volle zon.
 • Graaf na aanschaf een groot gat, zodat de wortels niet beschadigd worden tijdens het plaatsen van de boom.
 • Gebruik nieuwe aanplantgrond om dit gat te dichten.
 • Geef uw nieuwe boom gedurende de eerste weken voldoende water. Het is hierbij trouwens beter om hem twee keer per week een grotere hoeveelheid water te geven, dan om hem elke dag een klein beetje water te geven.

Overige verzorging

Verder is deze beverboom relatief vrij van onderhoud. Zo is het snoeien van de Magnolia niet nodig, omdat de natuurlijke vorm hierdoor snel verloren gaat. Toch zin in een snoeibeurt? Dan doet u dit best na de eerste bloeiperiode. De kans op beschadiging is dan namelijk het kleinst! 

Hij staat verder het liefst in een lichtzure bodem. Daarom geeft u hem elk voorjaar best een beetje compost en verteerde stalmest. Ook kunt u elk jaar lavameel geven, wat voorkomt dat uw bodem te zuur wordt. Voor mooie, groene bladeren geeft u ten slotte in het voorjaar best een handvol kieseriet, oftewel een korrelvormige kunstmeststof. 

Overtuigd?

Wilt u ook zo’n prachtige Magnolia grandiflora gallissoniensis aanschaffen? In onze shop bieden we deze exclusieve beplanting aan! Wij verkopen onze producten aan hoveniers en groenleveranciers, via onze webshop én op locatie. Indien u de planten en bomen met uw eigen ogen wilt aanschouwen, kunt u terecht in onze twee showterreinen met een grootte van maar liefst 60.000 vierkante meter in Balk en Noordscheschut.

Dit zeggen onze klanten

Onze klanten vertellen u graag hoe zij de samenwerking met ons ervaren:

Onze webshop

In onze webshop vindt u een uitgebreid assortiment met planten en bomen. Vanuit uw luie stoel stelt u het beplantingsplan samen en bestelt u de planten die hierin passen. De beplanting wordt in heel Nederland geleverd op de locatie die u wenst.

Om deze redenen kiest u voor GreenSales

 • 60.000 vierkante meter showroom  (een ware beleving)
 • Goed bereikbaar  (gevestigd in Noordscheschut en Balk)
 • Bestellen via de webshop  (rustig uw beplantingsplan uitwerken)
 • Levering beplanting op locatie  (de locatie die u wenst)
 • Levering door heel Nederland  (in alle provincies)
 • Levering van 1 tot duizenden planten  (uitstekende service)
 • Alle planten voorzien van consumentenprijzen  (als hovenier levert u topservice aan de consument)
 • Bestelde planten binnen vijf werkdagen op locatie geleverd
 • Samenwerking met meer dan 100 streng geselecteerde kwekers (wij garanderen kwaliteit)
 • Productomschrijving incl. foto, kenmerk en Nederlandse naam per plant

Gerelateerde informatie

Naast exclusieve beplanting leveren wij:

 • graszoden
 • kant en klaar hagen
 • beplanting