Trachycarpus fortunei (Chinese henneppalm)

Als u op zoek bent naar een tropisch plant dat sfeer aan uw landschap geeft en toch nog steeds winterhard genoeg is om een ijskoude winter te overleven, zoek dan niet verder. De Trachycarpus fortunei of Chinese henneppalm is zo’n exemplaar en vindt u in onze shop als exclusieve beplanting of op onze locaties in Balk en Noordscheschut met een showterrein van 60.000 vierkante meter voor hoveniers en groenleveranciers. Wat zo bijzonder is aan deze palm, leest u in dit artikel. 

Wat is de Trachycarpus fortunei of Chinese henneppalm?

De Trachycarpus fortunei is een winterharde palmsoort die bestand is tegen een laagje sneeuw. Maar het is aangeraden om de palm te beschermen bij temperaturen vanaf -15 °C of lager. Ook bekend als Chusan palm, is de Chinese henneppalm genoemd naar de grote ronde bladeren die zich buitenwaarts uitstrekken boven een slanke steel, waardoor een windmolen achtige vorm ontstaat.

Om die reden wordt de plant ook wel windmolenpalm genoemd. De palm kan u zowel binnen als buiten houden. In China worden vezels van de stammen van volwassen bomen gestript voor het weven van een decoratief hennepachtig touw of voor het maken van bezems, matten of stoffen. Vandaar de naam Chinese henneppalm. 

Groothandel exclusieve bomen

Groei

Hoewel de Trachycarpus fortunei in de bergbossen van China een hoogte van 12m kan bereiken, is het een langzaam groeiende soort en wordt over het algemeen opgemerkt in tuinen tussen 3 en 6m hoog. Mannelijke en vrouwelijke bloemen zijn 5 tot 8cm lang, geel van kleur en worden dicht bij de kruin gedragen. 

Waar een Chinese henneppalm planten in de tuin?

Hoewel de Trachycarpus fortunei een stevige stam heeft, is de palmsoort gevoelig voor windschade als de plant zich in een winderig gebied bevindt. Het kiezen van een gedeeltelijk schaduwrijk gebied met wat beschutting, zoals de oost- of westkant van uw huis, biedt de bescherming die nodig is tijdens de wintermaanden. Vaak vindt u de palmsoort terug in tuinen als een uitzonderlijk accent voor de tuin of een terras. 

Bemesting en water

De Chinese henneppalm vereist een vruchtbare grond. Ze kunnen niet efficiënt groeien met lage nutriëntengehaltes. Meststoffen met vertraagde afgifte – hetzij in korrelvorm of spikes (tabs), speciaal ontworpen voor palmbomen – moeten tot twee keer worden gebruikt tijdens de actieve groeiperiode in de lente, de zomer en in de herfst.

Tekorten, zoals magnesium, beïnvloeden de fotosyntheseprocessen van de palm. Een jonge palm of een palm die herplant is, moet een constante toevoer van water hebben om de stress te overwinnen en stevige wortels te krijgen. Als u tijdens de eerste drie maanden van de groei elke twee dagen water geeft, zou de palm op zijn plaats moeten floreren. Alleen wekelijks water geven is nodig na de eerste drie maanden tot een jaar na het planten. 

Mogelijke ziektes

De problemen met de Trachycarpus fortunei zijn minimaal. Ze kunnen echter worden aangevallen door dopluizen. Ook ziektes komen weinig voor, maar de palm kan gevoelig zijn voor bruine vlekken op de bladeren. Schimmelsporen in de lucht hechten zich aan vochtige oppervlakken en van zodra deze sporen zich helemaal thuis voelen, gaan ze zich verder ontwikkelen.

Als preventie kunt u uw Chinese henneppalm kamerplant beter de grond bevochtigen en niet de bladeren. U kunt ook uw kamerplanten voldoende ruimte geven voor een goede luchtverversing. Als uw Trachycarpus fortunei in de tuin staat, water de plant dan in de vroege ochtend zodat het vocht verdampt uit de bladeren. Bladeren die bruin worden, veroorzaken groeiachterstand en het afsterven van de palm.

Om deze redenen kiest u voor GreenSales

 • 60.000 vierkante meter showroom  (een ware beleving)
 • Goed bereikbaar  (gevestigd in Noordscheschut en Balk)
 • Bestellen via de webshop  (rustig uw beplantingsplan uitwerken)
 • Levering beplanting op locatie  (de locatie die u wenst)
 • Levering door heel Nederland  (in alle provincies)
 • Levering van 1 tot duizenden planten  (uitstekende service)
 • Alle planten voorzien van consumentenprijzen  (als hovenier levert u topservice aan de consument)
 • Bestelde planten binnen vijf werkdagen op locatie geleverd
 • Samenwerking met meer dan 100 streng geselecteerde kwekers (wij garanderen kwaliteit)
 • Productomschrijving incl. foto, kenmerk en Nederlandse naam per plant

Gerelateerde informatie

Naast exclusieve beplanting leveren wij:

 • graszoden
 • kant en klaar hagen
 • beplanting