Interview met
Pieter van der Linden

25 jaar van ontzorgen en groene groei bij GreenSales

Pieter van der Linden richtte 25 jaar geleden zijn groothandel in groen op om daarmee hoveniers zoveel mogelijk te ontzorgen. Pieter: “Dat is ook altijd de rode draad gebleven in het bedrijf: het de hovenier zo makkelijk mogelijk maken.”

Ontzorgen van hoveniers
Het bracht groei van het bedrijf, waardoor er steeds weer nieuwe stappen zijn gezet in de ontwikkeling van het bedrijf. “We hebben hallen bijgebouwd en recent hebben we een terrein van anderhalve hectare tegenover de locatie in Noordscheschut gekocht. Daar hebben we een kwekerij gerealiseerd. Het is een volgende stap in het ontzorgen van de hovenier, want we kweken daar de niches in de markt, soorten waar minder vraag naar is. Dat maakt ons assortiment breder. Bovendien zorgen we met het kweken van eigen groen voor een vermindering van het aantal transportbewegingen.”

Efficiënt omgaan met transport

“De afgelopen jaren hebben we kritisch naar transport gekeken, want we zien een verschuiving van afhalen naar leveren op locatie. Ook in de toekomst blijft transport een speerpunt, want minder transportbewegingen betekent minder milieubelasting. Bovendien drukt het de kosten en dat ziet de hovenier terug in de prijs. Naast het kweken van eigen groen, maken we goede afspraken met kwekers waarmee we samenwerken. Zo kunnen we elkaar helpen, verbreden en versterken. Een mooi voorbeeld van de efficiencyslag op transport is het rijden met een vrachtauto vol bestellingen naar Friesland. Op de terugweg rijdt de chauffeur langs onze kwekerij in Balk om vervolgens met een volle vrachtwagen weer terug te komen in Noordscheschut.

“Het de hovenier het zo makkelijk maken is de rode draad door de jaren heen.

Pieter van der Linden

Kennis en advies

We hebben ons de afgelopen jaren meer toegelegd op het delen van kennis en geven van advies. Samen met Terra en het Zone College hebben we op onze locatie in Noordscheschut een school opgericht waar we hoveniers opleiden en bijscholen. De tweede groep is inmiddels begonnen met de VHG brancheopleiding Aankomend Hovenier. Volgend jaar bieden we deze opleiding weer aan en breiden we het cursusaanbod verder uit. Daarnaast organiseren we regelmatig informatieavonden voor klanten en leerlingen.

Digitalisering

“We kunnen niet achterblijven met automatisering en digitalisering. We hebben inmiddels een webshop met meer dan 70.000 artikelen, een compleet landelijk aanbod. Daaraan hebben we handige snufjes toegevoegd voor de hoveniers, zodat het bestellen nog makkelijker gaat. Ook daarin willen we onze hoveniers ontzorgen”, besluit Pieter zijn terugblik op de jaren die in zijn beleving voorbijgevlogen zijn.