Verleden, heden & toekomst
Verleden, heden & toekomst
In 1997 begint de dan 20-jarige Pieter van der Linden zijn bedrijf Handelskwekerij Pieter van de Linden. Eerder wilde hij boer worden en volgde hij een opleiding aan de landbouwschool. Maar boer worden kan eigenlijk alleen maar als je ouders boer zijn en je een boerderij kunt overnemen. Daarom gaat Pieter van de landbouwschool in Meppel naar de tuinbouwschool in Frederiksoord. Tijdens de 3-jarige opleiding Boomteelt ontwikkelt hij zijn gevoel voor planten èn voor handel.
Al tijdens zijn opleiding handelt de jonge Pieter in planten. Hij koopt ze op school en verkoopt ze daarna aan tuincentra. Een leraar die ook planten kweekt, vertrouwt de verkoop ook aan Pieter toe. Pieter leent hiervoor het busje van zijn vader. Hij gaat met een leeg busje naar school en met een vol busje richting huis om onderweg planten te verkopen.
Kamer van Koophandel
Pieter gaat op z’n 18e van school en schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel in Meppel. In hetzelfde jaar krijgt hij een stekopdracht: 300.000 buxussen, 100.000 hedera’s in P9 (potjes met een doorsnede van 9 cm). De opdracht kan hij uitvoeren bij iemand in Hollandscheveld. Als Pieter de mogelijkheid krijgt om grond te kopen van familie, dan doet hij dat. Hij begint met de verkoop van planten en bomen aan hoveniers, groenvoorzieners en tuincentra. De 20.000 m2 aangekochte grond wordt ingedeeld, een kwart als handelsgedeelte en driekwart als kwekerij.
Cash & Carry
De handel neemt al snel een vlucht waardoor er te weinig tijd over is voor de kwekerij en het rooien van de eigen planten. En zo wordt 5 jaar na de start de 5000 m2 cash & carry uitgebreid tot 20.000 m2. Twee jaar later wordt de eerste loods van 200m2 gebouwd met daarin ruimte voor verwerking van het groen en een kantoor. Ook worden de eerste medewerkers in dienst genomen.
Buitenland
Handelskwekerij Pieter van der Linden krijgt de internationale naam GreenSales als er steeds meer buitenlandse klanten komen. Pieter doet zaken in Turkije, Roemenië, Kazachstan, Engeland, Italië, Frankrijk en zelfs het aan de andere kant van de wereld liggende Azerbeidzjan. In 2003 opent Pieter in Boekarest het bedrijf GreenSales Roemenië.
Het buitenlandse avontuur brengt Pieter niet wat hij ervan had verwacht, ook door een paar flinke tegenvallers. Daar komt de bankencrisis bij. Het maakt de jaren 2007 en 2008 tot zware jaren. Na het aangrijpen van alle kansen – inclusief de risico’s – ziet Pieter dat er focus nodig is.
Hoveniersassortiment
Het bedrijf richt zich helemaal op hoveniershandel en aanverwante producten voor de groenbranche. Er wordt gewerkt vanuit de kennis van de markt. Vanuit de vraag van de markt wordt het aanbod aangepast. Die visie levert een goed hoveniersassortiment op met vooral veel groen in de grotere potmaten van hoofdzakelijk 3 en 5 liter.
Uitbreiding
In 2015 wordt GreenSales uitgebreid met de locatie in Balk, die daarvoor een werkvoorzieningsschap is geweest. Na 5 jaar huren, wordt de locatie gekocht. Dit betekent een uitbreiding van 40.000m2 kwekerij. In 2021 is die locatie uitgebreid met een containerveld van 10.000m2. In 2022 wordt in Noordscheschut tegenover het bedrijf een veld van 15.000m2 gekocht. Het is grond die oorspronkelijk van de familie is geweest. Hier wordt ingezet op kweken in 10, 35 en 65 literpotten. Door steeds meer in eigen huis te kweken, wordt de keten korter en is er minder transport nodig. GreenSales beweegt mee met de markt door juist te kweken wat nog niet of onvoldoende wordt aangeboden.
Webshop
In een wereld die steeds verder gedigitaliseerd wordt, is het hebben van een webshop een must. GreenSales zet een platform op met daarop het complete aanbod aan groen in Nederland. In de webshop worden 60.000 soorten artikelen aangeboden. In een markt waarin prijzen transparant zijn, wordt gewerkt met toeslagen voor transport, handeling en aflevering. Ook voor de afnemer van het groen blijft voldoende ruimte over om eraan te verdienen.
Groene toekomst
De toekomst van GreenSales bestaat uit focus op intensief samenwerken met toeleveranciers en afnemers, zodat krachten gebundeld kunnen worden en er duurzaam gewerkt kan worden door bijvoorbeeld het minimaliseren van transportbewegingen. Wat groener kan, wordt groener gemaakt. De stroom voor het bedrijf wordt opgewekt met zonnepanelen die op de daken liggen. De golfkarren, pompwagens en heftrucks zijn inmiddels allemaal elektrisch.
Kennis delen
GreenSales richt zich ook op de continuïteit van de branche door kennis te delen vanuit het kenniscentrum. Bijvoorbeeld over bodemleven, water, duurzaamheid en milieu. Vanuit samenwerking met het MBO worden hoveniers opgeleid. En ook klanten kunnen aansluiten bij workshops en presentaties die voor de studenten worden georganiseerd.
Alles op één plek
De recente uitbreiding van het terrein in Noordscheschut wordt ingezet om een breder pakket aan planten aan te kunnen bieden en daardoor transportbewegingen te kunnen minimaliseren. Het gaat dan vooral om een aanvulling op het aanbod van vaste leveranciers; niches in de markt en planten die minder hard lopen. Ook is er de wens om een park met solitairen aan te leggen en een bezoekerscentrum te bouwen. Vanuit het bezoekerscentrum wordt ingezet op vakkennis, opleiding, duurzaamheid en het versterken van de branche.